Saturday, December 15, 2018
   
Text Size
Login

Απειλείται ακόμα η Δημόσια Υγεία

21-11-12 η δίκη του Ασωπού

Από τις 19-10-2009 με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Ασωπού και της Ομάδας Κοινωνικής Εγρήγορσης και με δικηγόρο τον Μάριο Χαϊνταρλή Επίκουρο Καθηγητή Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, 85 κάτοικοι των περιοχών Χαλκουτσίου, Σκάλας Ωρωπού, Νέων Παλατίων και Δήλεσι έχουν προσφύγει στο ΣτΕ... κατά τεσσάρων Υπουργών για παράβαση οφειλόμενης ενέργειας, επειδή εδώ και 40 χρόνια δεν έχει κατασκευαστεί η Κεντρική Μονάδα Βιολογικού & Χημικού Καθαρισμού, για τις βιομηχανίες της περιοχής Οινοφύτων – Σχηματαρίου. Στην δεκασέλιδη αίτηση που κατέθεσαν αναφέρεται ότι από τα ευρήματα μελέτης του Τομέα Διαχείρισης Περιβάλλοντος του Γεωπονικού Πανεπ/μίου Αθηνών, που παρουσιάστηκε το 2008, από τα Οινόφυτα ως τον Ωρωπό παρατηρούνται μεγάλες συγκεντρώσεις εξασθενούς  χρωμίου, νικελίου, κοβαλτίου, σίδηρου, μαγγανίου, βάριου και άλλων τοξικών μετάλλων. Η μελέτη συμπεραίνει ότι τα νερά του ποταμού από το ύψος της βιομηχανικής περιοχής Οινοφύτων ως και τις εκβολές του στον Ωρωπό κρίνονται ακατάλληλα για την άρδευση λόγω της ρύπανσής τους από βαρέα μέταλλα. Η υπόθεση δικαζόταν στις 12 Οκτωβρίου 2011 αλλά αναβλήθηκε για τις 4 Απριλίου 2012 και εν συνεχεία για τις 21 Νοεμβρίου 2012. Το ΥΠΕΚΑ δεν έχει αποστείλει ακόμα τον φάκελο με τις απόψεις του, παρά το γεγονός ότι του έχει ζητηθεί από το ΣτΕ. Εισηγήτρια σε αυτή την υπόθεση είναι η κα Σακελλαροπούλου Αικατερίνη και βοηθός εισηγήτριας η κα Κοντοπόδη Αικατερίνη. Συγκεκριμένα, οι 85 ενεργοί πολίτες ζητούν από τους υπουργούς «την έκδοση υπουργικής απόφασης με την οποία να εγκρίνονται οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας Υγρών Βιομηχανικών Αποβλήτων της περιοχής του Ασωπού, σύμφωνα με την από το 1998 Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ΕΜΠ και επιπλέον την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο να χαρακτηρίζεται η ευρύτερη περιοχή του χειμάρρου Ασωπού ως Ζώνη Ειδικών Περιβαλλοντικών Ενισχύσεων».

«Μία και μόνη είναι η λύση για την αντιμετώπιση της ρύπανσης που προέρχεται από τη βιομηχανική περιοχή Οινοφύτων- Σχηματαρίου, η κατασκευή Κεντρικής Μονάδας Βιολογικού και Χημικού Καθαρισμού» προσθέτει ο Φιλοκτήτης Βεϊνόγλου, Χημικός Περιβαλλοντολόγος, μέλος της Ομάδας Κοινωνικής Εγρήγορσης και συνεχίζει: «Και αυτό δεν είναι δική μας άποψη μόνο. Είναι η θέση που έχει εκφραστεί τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια από σειρά μελετητών και επιστημόνων, από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και επικαιροποιήθηκε πρόσφατα, με νέα έκθεση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος».

Το πρόβλημα της ρύπανσης των επιφανειακών υδάτων του Ασωπού και των υπόγειων υδάτων της ευρύτερης περιοχής δεν είναι καινούργιο. Η διάθεση των αποβλήτων και η μετατροπή του ποταμού σε ανοιχτό οχετό επετράπη επισήμως εν μέσω δικτατορίας, το 1969, με κοινή Υπουργική Απόφαση, που χαρακτήριζε τον Ασωπό αποδέκτη βιομηχανικών αποβλήτων των βιομηχανιών της περιοχής Οινόης- Οινοφύτων. Φυσικά, καμία περιβαλλοντική μελέτη δεν εκπονήθηκε, προκειμένου να προσδιοριστεί η φέρουσα ικανότητα του ποταμού σε υγρά απόβλητα, ούτε υπήρξε κανένας έλεγχος των νέων αδειών εγκατάστασης βιομηχανιών στην περιοχή. Το πρόβλημα είχε εντοπιστεί ήδη από τη δεκαετία του 1970. Μία δεκαετία μετά την πρώτη απόφαση, το 1979, εκδόθηκε νέα υπουργική απόφαση με την οποία καθορίστηκαν για πρώτη φορά ειδικοί όροι διαθέσεως υγρών βιομηχανικών αποβλήτων και λυμάτων. Αλλά η κατάσταση ήταν πια αδύνατον να αναστραφεί με ημίμετρα.

Μεγάλος αριθμός βιομηχανιών συγκεντρώνουν τα απόβλητά τους σε απορροφητικούς βόθρους. Το γεγονός αυτό έχει ως συνέπεια την υποβάθμιση της ποιότητας του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα λόγω της κατείσδυσης μεγάλων ποσοτήτων ρυπαντικών ουσιών και της επακόλουθης επιβάρυνσης της διατροφικής αλυσίδας, από τις τοξικές ουσίες. Επιπλέον οι χρησιμοποιούμενοι βόθροι, αν και στην πλειονότητά τους είναι απορροφητικοί, λόγω τόσο του μεγάλου όγκου υγρών αποβλήτων που διοχετεύεται καθημερινά σε αυτούς αλλά και της ποιότητας των αποβλήτων (π.χ. αυξημένα λιπαρά, με αποτέλεσμα την επιφανειακή επίστρωση των τοιχωμάτων) να γεμίζουν σχετικά γρήγορα και να εκκενώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα από βυτιοφόρα οχήματα, με χώρο τελικής διάθεσης φυσικούς νερόλακκους στην ευρύτερη περιοχή, οι οποίοι δεν είναι ελεγχόμενοι.

Το σχέδιο προβλέπει ότι η Κεντρική Μονάδα θα κατασκευαστεί αρχικά με κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πόρους του Ελληνικού Δημοσίου, που λόγω οικονομικής κρίσης μπορεί και να μην συμμετάσχει, τελικά και θα αποσβεστεί από τις υπάρχουσες βιομηχανίες.

Διεξαγωγή Δημοψηφίσματος

Οι περισσότερες από τις εκτάσεις που παραχωρεί το Δημόσιο,είναι Εθνική περιουσία,σύμφωνα με την συνθήκη ανεξαρτησίας από τους Τούρκους και για την παραχώρηση της,απαιτείται η λαϊκή συναίνεση,με την διεξαγωγή Δημοψηφίσματος,όπως ορίζει το Σύνταγμα.

Ephemeris

Sagittarius
Sun in Sagittarius
13 degree(s)
Pisces
Moon in Pisces
22 degree(s)
First Quarter Moon
First Quarter Moon
7 day(s) old

ΕορτολογιοLogin Form