Wednesday, December 19, 2018
   
Text Size
Login

Διεκδικούμε λύσεις για το ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΟΥ ΑΣΩΠΟΥ

Όλοι μαζί, έντυπος και ηλεκτρονικός τύπος, οι Δήμοι, οι 85 ενεργοί πολίτες, η ΟΚΕ, οι τοπικοί Σύλλογοι, οι τοπικοί Φορείς οι κάτοικοι και οι οικιστές αγωνιζόμαστε για το δικαίωμα στην Υγεία

cf80ceadcebccf80cf84ceb7.jpg - 66.70 Kb

Στο Βήμα της Κυριακής, της 9 Μαρτίου 2014 και στην ηλεκτρονική έκδοση του αναδεικνύεται, για μια ακόμη φορά το πρόβλημα του Ασωπού ποταμού και το θέμα της εκδίκασης της προσφυγής των 85 ενεργών πολιτών, της συγκεκριμένης περιοχής, στο Συμβούλιο της Επικρατείας... που δικάζεται την Τετάρτη, 12 Μαρτίου 2014. Η Εφημερίδα, σε εκτενές άρθρο της, αναφέρεται, αναλυτικά, στο έντεκα σελίδων κείμενο της προσφυγής μας, που στρέφεται, ουσιαστικά, κατά των τριών συναρμόδιων Υπουργών Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης και Υγείας, παρουσιάζοντας σχετικές παραγράφους του, που δίνουν πληροφορίες, για το περιβαλλοντικό "έγκλημα", που συντελείται στον Ασωπό και τις μεθόδους, που συνεχίζουν να χρησιμοποιούν οι Βιομηχανίες που ρυπαίνουν. Σε ειδικό ένθετο, μάλιστα, "φιλοξενείται" και δήλωση του Επικεφαλής της Ομάδας Κοινωνικής Εγρήγορσης, Βασίλη Αναστασόπουλου, σχετικά με τη νέα πρωτοβουλία της Ομάδας μας, για τον εντοπισμό των παράνομων αποχετευτικών αγωγών και οχετών, που μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα και τον ίδιο τον ποταμό. "Μετά από χρόνια έρευνας, κατορθώσαμε, τελικά, να εντοπίσουμε ένα προηγμένο τεχνολογικά σύστημα, το οποίο δυνητικά μπορεί να μας αποκαλύψει όλες τις διαχρονικές παρανομίες που έχουν συμβεί σε βάρος του ποταμού", τονίζει ο Β. Αναστασόπουλος και καταλήγει ότι "τις όποιες καταγραφές πραγματοποιηθούν, θα τις γνωστοποιήσουμε στην αρμόδια Eισαγγελική Aρχή, προκειμένου να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες". Σε δηλώσεις προέβη και ο δικηγόρος μας και Επίκουρος Καθηγητής Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Μάριος Χαϊνταρλής, εξηγώντας ότι "η διοίκηση έχει τη νομική υποχρέωση να αδειοδοτήσει Κεντρική Μονάδα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων, για την αντιμετώπιση του μείζονος αυτού προβλήματος". Όπως αναφέρει στην ίδια εφημερίδα ο Δήμαρχος Ωρωπού, Ιωάννης Οικονομάκος. "ο Δήμος  παλεύει χρόνια για να λυθεί το πρόβλημα του Ασωπού ποταμού και αυτό διότι έχουμε υποστεί συνέπειες, λόγω της μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα, από το εξασθενές χρώμιο, ως εκ τούτου στηρίζουμε οποιαδήποτε ενέργεια, για την απορρύπανση του Ασωπού". "Διαμαρτυρόμαστε γιατί, εδώ και 15 χρόνια, παρά τις υποσχέσεις που έχουμε λάβει και σαν Σύλλογος και σαν Ομοσπονδία Συλλόγων Ωρωπού, καμία κίνηση δεν έχει γίνει προς την κατεύθυνση της απορρύπανσης του Ασωπού και το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται, ακόμη πιο έντονα" λέει στο Βήμα της Κυριακής, ο πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Αγίας Παρασκευής, της περιοχής Ωρωπού, Σπύρος Κωστελέτος. "Παρακολουθώντας τις μετρήσεις των τελευταίων μηνών, καθώς κάνουμε συνέχεια μετρήσεις, οι τιμές και ειδικότερα αυτές των βαρέων μετάλλων, εξακολουθούν να είναι πάρα πολύ υψηλές και ως εκ τούτου, αναγκαζόμαστε, κάθε τόσο, να βρισκόμαστε στα δικαστήρια. κατά των Βιομηχανιών" προσθέτει.

Το Βήμα της Κυριακής

Τσώλη Μαρία  

Υπάρχει λύση στον Ασωπό, αλλά προτιμούν τον... θάνατο

Την προσεχή Τετάρτη στο ΣτΕ ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά εγκλήματα

Οι περισσότερες από τις βιομηχανίες στην περιοχή του Ασωπού διαθέτουν τα απόβλητά τους ανεπεξέργαστα

cb391403263a28c154a641df22aaee3d.jpg - 58.69 Kb

Σαράντα χρόνια μετά τη δημιουργία της βιομηχανικής ζώνης γύρω από τον ποταμό Ασωπό, δεκαέξι χρόνια μετά την εκπόνηση της σχετικής περιβαλλοντικής μελέτης για τη δημιουργία κεντρικής μονάδας βιολογικού και χημικού καθαρισμού στην περιοχή, τέσσερα χρόνια μετά την κατάθεση της σχετικής προσφυγής για την έγκριση της μελέτης αυτής και κατόπιν τεσσάρων συνεχών αναβολών, εκδικάζεται την προσεχή Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014 από το Συμβούλιο της Επικρατείας η υπόθεση που αφορά σε ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά εγκλήματα της σύγχρονης Ελλάδας.

Την υπόθεση έφεραν στο Συμβούλιο της Επικρατείας 85 πολίτες, κάτοικοι των περιοχών Χαλκουτσίου, Σκάλας Ωρωπού, Νέων Παλατίων και Δηλεσίου, οι οποίοι κατοικούν στην ευρύτερη περιοχή απορροής των υδάτων του ποταμού.

Με την προσφυγή στρέφονται κατά των τριών συναρμόδιων υπουργών και συγκεκριμένα των υπουργών Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης και Υγείας και τους ζητούν να αναλάβουν άμεσα έργο και να πράξουν τα όσα οφείλουν για τη διάσωση του ποταμού και των γύρω περιοχών.

Στις έντεκα σελίδες της προσφυγής τους περιγράφουν λεπτομερώς το βιομηχανικό τοπίο της περιοχής, δίνουν ενδεικτικές πληροφορίες για τις περιβαλλοντικά καταστροφικές μεθόδους των βιομηχανιών, αναφέρουν τα αποτελέσματα επιστημονικών ερευνών που καταδεικνύουν την περιβαλλοντική επιβάρυνση και ανατρέχουν σε βάθος τεσσάρων δεκαετιών για να υποστηρίξουν τη συνεχή αδράνεια της Πολιτείας.

Την πρωτοβουλία για την κατάθεση της προσφυγής ανέλαβαν από κοινού η Συντονιστική Επιτροπή Ασωπού και η Ομάδα Κοινωνικής Εγρήγορσης.

Αφού συγκέντρωσαν τις υπογραφές των 85, απευθύνθηκαν στον δικηγόρο και επίκουρο καθηγητή Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Μάριο Χαϊνταρλή.

Αρχικά αιτήθηκαν στα τρία αρμόδια υπουργεία για τις παραλειπόμενες ενέργειές τους και όταν παρήλθε δίχως κάποια απάντηση εκ μέρους τους το διάστημα τριών μηνών που ορίζεται από τον νόμο, οι θιγόμενοι πολίτες προσέφυγαν στο ΣτΕ.

Οπως αναφέρει στο «Βήμα της Κυριακής» ο δικηγόρος των 85 κ. Χαϊνταρλής: «Η  νομοθεσία έχει προβλέψει διαδικασίες και εργαλεία για την επίλυση τέτοιων μείζονων προβλημάτων που προσβάλλουν τον πυρήνα του δικαιώματος των πολιτών στο περιβάλλον και την υγεία».

Και εξηγεί: «Η διοίκηση έχει τη νομική υποχρέωση να αδειοδοτήσει κεντρική μονάδα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων για την αντιμετώπιση του μείζονος αυτούς προβλήματος και ενδεχομένως συνδυαστικά να θεσμοθετήσει την περιοχή ως ζώνη ειδικών περιβαλλοντικών ενισχύσεων», καταλήγει ο κ. Χαϊνταρλής.

Εισηγήτρια στην υπόθεση του Ασωπού που συζητείται την Τετάρτη είναι η σύμβουλος Επικρατείας κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και βοηθός της εισηγήτριας η επίσης σύμβουλος Επικρατείας κυρία Αικατερίνη Κοντοπόδη.

Οι περισσότερες αναβολές μέχρι σήμερα δόθηκαν διότι το Δημόσιο δεν είχε στείλει τις απόψεις του στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του «Βήματος», το σχετικό έγγραφο με τις θέσεις του Δημοσίου εστάλη προσφάτως στις αρμόδιες εισηγήτριες και αναφέρεται στις γενικότερες ενέργειές του, χωρίς ωστόσο να αντικρούει τα σημεία για τα οποία τους κατηγορούν οι 85 στην προσφυγή τους.

«Ο Δήμος Ωρωπού παλεύει χρόνια για να λυθεί το πρόβλημα του Ασωπού ποταμού» δηλώνει στο «Βήμα» ο δήμαρχος κ. Ιωάννης Οικονομάκος. «Και αυτό διότι έχουμε υποστεί συνέπειες λόγω της μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα από το εξασθενές χρώμιο και θεωρούμε ότι μια οργανωμένη και εφικτή λύση μέσω της εγκατάστασης της κεντρικής μονάδας επεξεργασίας των βιομηχανικών αποβλήτων θα βοηθούσε ώστε να ξαναβρεί το ποτάμι τη φυσική του κατάσταση» καταλήγει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προηγούμενη δημοτική Αρχή είχε πάρει απόφαση να υποβάλει υποστηρικτικό υπόμνημα στο ΣτΕ υπέρ των θέσεων των 85, κάτι που θα εξεταστεί και από την παρούσα δημοτική Αρχή.

Νέα πρωτοβουλία

Ερευνα για τον εντοπισμό αγωγών

Τους παράνομους αποχετευτικούς αγωγούς και οχετούς που μολύνουν τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα αλλά και τον ίδιο τον ποταμό Ασωπό σκοπεύει να εντοπίσει η Ομάδα Κοινωνικής Εγρήγορσης, με την αγορά ειδικού μηχανήματος. Για την υλοποίηση του στόχου αυτού αναζητεί χορηγίες προκειμένου να καταστεί εφικτή τόσο η αγορά του μηχανήματος όσο και η εκπαίδευση των χειριστών του, ενώ δεν θα παραλείψει να ενημερώσει για τη σχετική πρωτοβουλία τις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές τόσο για τη διαδικασία της έρευνας όσο και για τα αποτελέσματά της.

Οπως δήλωσε σχετικά στο «Βήμα της Κυριακής» ο επικεφαλής της κίνησης κ. Βασίλης Αναστασόπουλος,  «μετά από πολλά χρόνια έρευνας κατορθώσαμε τελικά να εντοπίσουμε ένα προηγμένο τεχνολογικά σύστημα το οποίο δυνητικά μπορεί να μας αποκαλύψει όλες τις διαχρονικές παρανομίες που έχουν συμβεί εις βάρος του ποταμού και του υδροφόρου ορίζοντα».

Χείμαρροι και παραπόταμοι γεμάτοι τοξικά

Από όλες τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στην επίμαχη περιοχή, το 1/3 περίπου παράγει υγρά απόβλητα σε ποσότητες που κυμαίνονται από 0,3 κυβικά/ημέρα ως 3.000 κυβικά/ημέρα, ανάλογα με την παραγωγική διαδικασία που ακολουθείται και το μέγεθος κάθε βιομηχανίας.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην προσφυγή, τα απόβλητα που πέφτουν στον Ασωπό παράγονται κυρίως από τα κλωστοϋφαντουργεία, βαφεία, φινιστήρια, τις βιομηχανίες τροφίμων, τις μεταλλουργικές, χημικές και κτηνοτροφικές μονάδες που λειτουργούν στην ευρύτερη περιοχή.

Οι περισσότερες από αυτές διαθέτουν τα απόβλητά τους ανεπεξέργαστα. Αλλά και όταν οι μονάδες διαθέτουν συστήματα επεξεργασίας, δεν τα λειτουργούν ή τουλάχιστον δεν τα λειτουργούν πλήρως.

Οι κλασικοί τρόποι διάθεσης των παραγόμενων υγρών αποβλήτων - με το μικρότερο κόστος και την ευκολότερη διαδικασία - είναι η απευθείας απόρριψή τους στον χείμαρρο και στους παραποτάμους του, η επιφανειακή διάθεσή τους στο έδαφος ή έστω η συγκέντρωσή τους σε απορροφητικούς βόθρους - με καταστροφικές συνέπειες για τα υπόγεια ύδατα - και η αποχέτευσή τους σε επιφανειακούς αγωγούς όμβριων υδάτων, οι οποίοι έχουν τελικό προορισμό τον Ασωπό.

Το βασικό κριτήριο εκ μέρους των βιομηχανιών για το είδος της διάθεσης που θα εφαρμόσουν συνήθως είναι απλώς η απόστασή τους από τον Ασωπό ή τους παραποτάμους του.

«Διαμαρτυρόμαστε γιατί εδώ και 15 χρόνια, παρά τις υποσχέσεις που έχουμε λάβει και ως σύλλογος και ως Ομοσπονδία Συλλόγων Ωρωπού, καμία κίνηση δεν έχει γίνει προς την κατεύθυνση της απορρύπανσης του Ασωπού και το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται ακόμη πιο έντονα» λέει στο «Βήμα της Κυριακής» ο πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Αγίας Παρασκευής της περιοχής Ωρωπού κ. Σπύρος Κωστελέτος.

«Παρακολουθώντας τις μετρήσεις των τελευταίων μηνών, καθώς κάνουμε συνέχεια μετρήσεις, οι τιμές και ειδικότερα αυτές των βαρέων μετάλλων εξακολουθούν να είναι πάρα πολύ υψηλές. Αναγκαζόμαστε κάθε τόσο να βρισκόμαστε στα δικαστήρια κατά των βιομηχανιών».

Δυστυχώς, όπως μας ενημερώνει, το μόνο που επιτυγχάνεται από τέτοιες νομικές διαδικασίες είναι η επιβολή προστίμων στις επιχειρήσεις που παρανομούν, τα οποία όμως δεν είναι τέτοια που να πτοήσουν τους παρανομούντες.

Διεξαγωγή Δημοψηφίσματος

Οι περισσότερες από τις εκτάσεις που παραχωρεί το Δημόσιο,είναι Εθνική περιουσία,σύμφωνα με την συνθήκη ανεξαρτησίας από τους Τούρκους και για την παραχώρηση της,απαιτείται η λαϊκή συναίνεση,με την διεξαγωγή Δημοψηφίσματος,όπως ορίζει το Σύνταγμα.

Ephemeris

Sagittarius
Sun in Sagittarius
17 degree(s)
Taurus
Moon in Taurus
13 degree(s)
Waxing Gibbous Moon
Waxing Gibbous Moon
11 day(s) old

ΕορτολογιοLogin Form